Monday, July 25, 2011

A reason to smile


Firstly sila tatap gigi saya dulu puas-puas then baru baca cerita kat bawah ni. Alhamdulillah genap dua tahun memakai pendakap gigi, saya mampu tersenyum seceria ini. Setinggi kesyukuran saya panjatkan pada yang Maha Esa di atas sana sebab sepanjang saya memakai pendakap ni  syukur saya tidak mengalami komplikasi yang pelik-pelik. Bila dah buka braces ni Tuhan saja yang tahu seronok nye tengok gigi dah tersusun tak macam dulu tungang langang. Kalau dulu benda pertama yang saya pandang orang adalah gigi die. Sebab saya memang jealous kalau tengok gigi orang yang cantik bersusun. Masa saya muda remaja dulu memakai braces adalah satu trend. ramai gak yang pakai braces. And tengok orang pakai braces macam sangat cool. Bila dia senyum plus pakai pulak elastic band colour hitam nampak cam smart gilos. Actually gigi saya tak adalah teruk sangat tapi disebabkan teringin nak pakai and teruja dengan orang yang ada gigi cantik terusun rapi saya pun try la pakai. So, bila dah pakai baru saya tahu ada baik buruknya. Tapi Alhamdulillah sekarang gigi saya dah tersusun kalau dulu gigi depan saya senget sikit dan bile senyum tak cool langsung. 

Bila dah upload pic dekat FB tanpa braces saya diburu dengan pelbagai soalan.

1. Aten sakit tak pakai ?
 Sakit tu memang sakit . Tapi tak adalah sampai tak boleh nak bangun. Sakit yang boleh ditanggung. InsyaAllah. Masa nak bukak tu kesakitan dia kurang sikit. Ingat lagi dulu masa mula-mula pakai sakit sampai seminggu kena makan bubur. Perit gila rasanya. Time tu lah berat melambung-lambung turun sepantas kilat. Kurus kejap je lepas tu semua benda saya telan jadi gemuk balik. 

2. Orang cakap pakai braces effect struktur muka kita . betul ke ?
Bagi aten benda tu betul. Sebab masa aten pakai braces muka aten lain sikit taw. Since pakai braces tambah kena cabut 4 batang gigi bentuk muka aten macam berubah sikit. Paling ketara bila bukak braces ni nampak macam gigi tu tersusun je tapi sebenarnya dia masuk ke dalam tau. Kalau korang perasan gigi saya nampak cam gigi rabbit sikit. Adoi -.-' Tapi still cute. 

3. jangan terkejut lepas bukak braces keesokan harinya penuh darah dalam mulut.
Oh maaiiiii god, whose blood are you sucked aten ? -wani tanya. Cuak gile. Then I wait till my next visit untuk ambik retainer doctor tu cakap its normal. Sebab gusi saya baru nak rasa free tanpa bantuan besi. Patutlah dua hari lepas bukak braces asal bangun tidur je my gum bleeds. Now I believe with this quotes 'underneath all that beauty suffering's required' . :)




xoxo,
aten NERD

4 comments:

  1. homaigoshhhhhh!!! *terkezut*

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. awat tekezut gee ? heee


    Aya edeya, thanks darlinggggggggggggggggggggg !

    ReplyDelete

sila komen komen