Saturday, March 5, 2011

Happy Birthday, Ibu !



Entri ni dibuat khas sempena birthday Ibu saya yang ke 46 tahun. Alhamdulillah Ibu masih lagi bersama kami sekeluarga. Kalau ditanya dalam dunia ni siapa yang paling saya takot untuk hilang jawapannya ialah IBU SAYA. Saya merupakan anak sulung perempuan dalam keluarga dan saya paling rapat dengan ibu. Kami mempunyai banyak persamaan dalam hidup. Semua benda saya share dengan ibu saya. Ibu lah penasihat atau kaunselor saya. Ibu suka itu saya pun mesti suka itu. Kalau ibu kata ini saya pun mesti kata ini. Favourite food pun sama. Dan apa yang paling saya terharu ibu saya jarang menghampakan saya dalam segala hal. Or should I say she never say NO to my everything. That is what I love most about ibu. Ibu saya ni sangat sangat lah protective orangnya sampai saya tak boleh join sports yang melibatkan ball. No netball,no handball , football lagi lah BIG NO kan. Memang sama sekali tidak dibenarkan. Sebab takot anak dia injured. Masa kecik saya hanya join swimming starting from standard 3 until form1. Then masuk kebudayaan, join menari . Ibu hantar saya dan adik adik (2 orang adik lelaki yang sekarang sudah remaja) join drawing class. Bila saya dah masuk secondary school saya dah berjinak dengan larian tanpa pengetahuan ibu saya. Hee. Nakal kan saya. Everytime sports day saya akan bawak balik medal then gantung je kat bilik. Tapi sebelum gantung tu saya show off dulu dekat adikadik saya. Ayah saya pulak sports man. Futsal, badminton, football memang favourite dia la. Sampai sekarang dia still lagi aktif sports. So ayah tak kesah kalau saya join sports ni cuma ibu dia risau so dia akan bising sikit. Hee.Sekarang saya dah belajar kat Johor yang mengambil masa 12 jam untuk sampai ke rumah lagi la sedih. Sebab saya dah jauh dari mereka. Rindu sangat. Sampai kadang-kadang bila ibu sms je air mata dah meleleh. Manja betol Tambi ni. Hee. Lagi la sedih bila dah 3 tahun saya tak ada kat rumah time birthday ibu. Biasanya ayah akan bawak kami keluar makan .Celebrate birthday orang dewasa tak secerewet birthday budak-budak. Cukup dengan keluar makan peluk cium ucapan dan hadiah. Tu pun ibu tak pernah mintak cuma kami adik berdaik yang akan belikan. :) Rindunya. Tiba rasa macam nak terbang balik rumah terus. Tadi masa saya call ibu dah tidur. Cuma wish birthday dan ucap selamat.

Ibu, on your birthday I wish to be by your side. Kiss your forehead and give you the warmly hugs.
Wish you HB. And sing a birthday song with ayah and adik-adik. How I miss home right now.
I miss you, ayah and adik-adik. I love you ibu. May Allah bless you always. Grant you with His endless
barakah, prosperity and longevity. Have a great days ahead. Ameen. Ilysm ibu ! Thanks for everything .


Ibu & I sharing the same hobby. We do love swimming. :)

xoxo,
aten NERD

2 comments:

  1. happy birthday to ur Ibu aten :)
    sedih kan bila ibu kita text or call kita masa kita di perantauan?
    tapi kita di sini pun dengan tujuan memikul amanah terhadap ibu kita.
    so tunailah tanggungjawab kita sebagai student dengan ikhlas kerana Allah demi kedua ibu bapa kita..:)

    ReplyDelete
  2. Gee. anda sangat memahami. tahu tak pe. sedih gila kalau dorang call atau text. tapi tu lah mcm GG cakap kan. kita sbg anak yg baik kenalah blajar rajin rajin balas balik jasa mak ayah kan. :) thanks GG for the wish. Nnt aten bgtaw ibu. :)

    ReplyDelete

sila komen komen