Wednesday, January 12, 2011

Saree / Sari

Lets talk about saree.


Sari adalah pakaian wanita di Subbenua India. Sari adalah sehelai kain yang tidak dijahit, berlingkungan dari empat ke sembilan meter pada panjangnya yang ditabir ke atas badan dalam pelbagai gaya. Gaya yang terumum adalah dengan membalut sari di keliling pinggang, dengan satu hujung menabir ke atas bahu mendedahkan bahagian torso dekat pinggang.
Sari biasanya dipakai ke atas petticoat (pavada/pavadai di selatan, dan shaya di timur India), dengan blaus digelarkan choli atau ravika membentukkan pakaian di atas. Choli mempunyai lengan pendek dan leher rendah dan biasanya cropped, dan sebarangnya khususnya sesuai dengan memakai musim panas yang panas dan lembap di Asia Selatan. Choli mungkinnya "tidak berbelakang" atau of a halter neck style. Ini biasanya lebih bergaya pakaian dengan banyak penghiasan seperti cermin atau sulaman dan dapat dipakai pada perayaan khas. Wanita dalam tentera, apabila memakai seragam sari, mengenakan baju setengah lengan disisipkan di pinggang. Sari dilahirkan di India Selatan dan Utara dan kini suatu tanda untuk keseluruhan India.

This is how they are wearing saree. 
P/s : I have no idea about tonight's entry. But I do love people wearing saree especially Indian girl. Its nice yet fashionable.
xoxo,
aten NERD

No comments:

Post a Comment

sila komen komen