Sunday, October 10, 2010

Kanta Lekap

Bahana memakai kanta lekap tanpa menjaga kebersihan dan aturan masa yang di tetapkan. Ceritanya begini dua hari lepas mata I tibe jadi merah merah*bloody eyes*. Tak tahu kenapa. Tapi bila I tanya akak-se-rumah I dia cakap maybe terkena infection dekat mata sebab I selalu pakai lens lebih daripada waktu yang ditetapkan. Biasanya jangka masa maksima untuk pakai lens hanyalah selama 8 jam tapi I buat aturan sendiri. Kadang kadang I pakai exceeding 8 jam yang di tetapkan tu. Bila mata I merah mula lah buat buat gelabah. Eh tapi bukan buat buat I memang gelabah betol sebab takot terkena infection or what-so-ever kan. So I quarantine myself from wearing contact lens for 2days . And today my eye look more better than yesterday. Alhamdulillah.

Recently I got sms dari kawan I yang first ajar I pakai lens masa I form 4. Dia kata dia dapat info dari kawan dia contact lens yang made from korea tak boleh pakai sebab siapa yang pakai lens tu mungkin akan terkena infection. Gosh takotnya. Lepas je dapat sms tu terus I google cari jenama yang I pakai tu tengok dari mana ia dibuat. Nasib baik ia bukan dari korea. Lega rasanya. I dah pakai lens almost 5 years and this is my first time google about lens. Sebab sebelum ne I main pakai je. Masa sekolah dulu student are not allowed wearing colour lenses so I pakai yg clear je. Tak de colour dan tak fancy langsung. Huh time tu colour lenses cost so much about RM 130 and above. I masih lagi student dan manalah mampu nak pakai yang colour2 kan. Lainlah mak ayah I tauke balak. Boleh jugak I pakai yang color2 . Bila dah masuk matrics baru I start pakai colour lenses.

My first try is Hazel from Fresh Look it suits me well. Cuak jugak nak pakai yang colour pelik pelik ne nanti takot orang cakap I alien. Haha. So I prefer colour yang biasa biasa je. So takdelah fancy sangat kan. Then beralih pada Amethyst pon cantek jugak. Then bila dah berani I try Grey pun cantik cantik jugak. Paling sesuai Amethyst kot. Sebab I akan rasa confident bila pakai this colour neh. Then my last try is Sterling Grey. Huh kebiruan lah pulak seriously im not really confident wearing this lens. Nampak cam mata fake minah salleh sebab colour die tak sesuai untuk orang yang tidak berapa nak putih macam I. Menyesal pulak ikut cakap akak yang jual lens tuh. Suruh beli yang tu. Katanya nampak cantik tapi hakikatnya bila I pakai sungguh tidak meyakinkan diri . -.-"

Dah masuk UTHM i pakai clear lens balik. Tak payah fancy2. I beli untuk 3 bulan terus. Then balik rumah hari tu tibe je teringin nak pakai colour lenses balik. Rindu mata tiruan. Haha. Mengadalah kau Aten! Then pegi kedai favourite I tuh lens yang power sesuai  sume dah kehabesan stock tinggal yang colour hijau dan biru je. Huh no no ! Oh Mak Kau! tekejut semua orang kalau I pakai lens colour hijau atau biru. Dah la kulit muka tak berapa nak putih dan gebu. So baek tak payah pakai yang colour pelik sangat. Then I bought yang colour hitam. Cantik jugak tapi bila I tengok betul betul depan cermin mata I dah nampak macam anak patung sebab lens tu besar dan nampak lah mata I ni luas sedikit tidak sedikit sepet seperti sebelumnya. Results = Suits me well. So next time boleh pakai lagi yang colour hitam.

Pada pandangan I tak salah kalau nak pakai contact lens tapi kena lah hygiene serta ikut aturan yang telah ditetapkan tu dan pilih warna yang sesuai dengan diri kita. Kalau buat perangai pemalas macam I baik tak payah pakai lens sebab kemungkinan ia akan membawa kemudaratan kepada diri sendiri.Tapi sekarang I dah rajin tau tak tidur dengan lens lagi. Balik je dari kelas terus bukak lens. So jangan malas kalau nak pakai lens demi kebaikan mata nada juga. Tapi kalau anda dah ada pendakap gigi dekat mulut rasanya tak berapa sesuai untuk pakai spek sebab nanti bila terlampau banyak accesories kat muka korang akan di panggil Betty. Macam Hamdan selalu panggil saya time kat matrik dulu tapi saya selalu buat buat tak dengar je.Hehe. Betty yang cantik pon dah nampak tak cantik bila ada pendakap gigi dan kaca mata kat muka dia. Kalau I yang dah tak berapa nak cantik ne pakai macam tu tak tahu lah ape jadinya kan.:)

Here i put some info bout lens care guide

Why is contact lens care important?

Like all synthetic materials, contact lenses are subject to a buildup of micro-organisms and deposits. If not removed, these deposits and absorbed materials can build up on the lens surface which over time may result in the reduction of comfort and vision as well as an increased risk of contamination.
This is why lenses need to be cared for on a regular basis using various types of solutions, which are not only compatible with the lens materials but also with the eye itself.

Why can't water be used for rinsing contact lenses?

Tap water contains chlorine, minerals and metal particles, which can damage both the lenses and the eye. Among other things, water contains organisms, which can lead to serious infections of the eye through microbial contamination. Home made saline, purified or distilled water does not disinfect contact lenses and should not be used for rinsing the lenses. 

The 4 Important Things to Know about Lens Care

Cleaning and Disinfection
Cleaning and disinfecting are important to kill micro-organisms responsible for eye infections. 

Storage
Contact lenses must be stored in solutions approved for contact lens storage.

Re-wetting
Use drops approved for re-wetting contact lenses as needed to alleviate symptoms of lens dryness. This is not an actual lens care step, but can be used for extra comfort. 
The Lens Case
Data indicate that lens cases are a significant source of microbial contamination. Proper lens case cleaning and frequently replacing your case are essential for minimizing the risk of contact lens-related eye infections. Always follow the directions on the packaging insert for detailed instructions on cleaning your lens case.


With sweety smile,
aten NERD

1 comment:

  1. windu nk pkai lens grey..suke kalo mate nmpk bsaq

    ReplyDelete

sila komen komen