Saturday, October 9, 2010

Rawatan Muka

Okay today I temankan housemate pergi buat facial treatment dekat Parit King. Tasha & Kak Ja yang beria nak buat facial sebenarnya. Mula mula I ingat nak temankan dorang je sambil boleh kuar jalan jalan sedup asap kilang kat parit king neh. Tapi dah masuk kedai tu tibe hati dah berubah. Hurm I pon join dorang sekali buat facial. HAHA. Cepat gile terpengaruh kan. Kalau kat rumah I pernah temankan ibu pergi buat facial. Hurm tapi kadang kadang I rasa perlu jugak pergi buat facial at least dua bulan sekali sebab bila fikir balik memang patut pun kita jaga muka kita.

Perlu ke facial?

Fungsi facial adalah untuk membuat kulit wajah lebih bersih dan lebih lembap. Untuk itu Anda harus memilih petugas facial seperti saat Anda mencari petugas mani-pedi. Mereka harus menggunakan peralatan yang bersih (seperti handuk, kaus tangan, dan khususnya peralatan yang digunakan untuk memencet lemak atau komedo). Cari mereka yang tahu bagaimana prosedur facial yang tepat untuk jenis kulit Anda.


So nanti bila tengok muka orang lain cantik takde lah mula bisik bisik kat kawan sebelah cube tengok perempuan tu. Cantik gile dah la muka flawless dahi licin. Dan sempat lagi tambah mesti bertuah bf dia kan dapat gf cantik macam bidadari. Hehe.:)

Kalau korang rajin boleh jugak try buat facial ne kat rumah. So korang tak perlulah ke salun kecantikan untuk membuat facial. Selain ia dapat menjimatkan duet anda semua. Apa yang perlu ialah sedikit kerajinan maka anda juga mampu untuk mempunyai kulit muka cantik dan mulus seperti artis artis pujaan korang. Jadi nanti korang boleh cuba buat facial sambil bersantai santai dirumah. Caranya cukup senang.


Pertama
Bersihkan wajah dari make up dengan krim pembersih atau sabun muka. Pada daerah yang bermasalah, seperti komedo di daerah hidung, boleh saja dilakukan scrubbing. Tapi jika kulit wajah tak bermasalah cukup dibersihkan saja.


Kedua
 Lakukan pemijatan wajah dengan krim yang mengandung nutrisi untuk kulit. "Sebaiknya pemijatan wajah jangan terlalu lama, cukup 2-3 minit agar produksi minyak tidak berlebihan," kata Tri Febriani, Product Specialist Skin Care NuSkin.

Ketiga
Setelah pemijatan, masker wajah sesuai dengan jenis dan keperluan kulit. Misalnya, jika wajah Anda berjerawat pilih masker yang berfungsi untuk menyerap minyak. Gunakan masker selama 5-10 minit.

Keempat
Lanjutkan dengan pemberian 
toner dan pelembab.Pemberian toner untuk menyeimbangkan pH kulit, menghilangkan pori, dan menyiapkan kulit untuk treatment selanjutnya.

Kelima
Jika perlu Anda boleh menambahkan serum untuk wajah.

Akhir sekali
Proses selesai, kini Anda mampu menikmati kulit yang bersih, halus, gebu dan bercahaya seperti bidadari.:)


Actually I nak uploadkan pix Tasha tengah buat facial tapi internet kat sini sangat lembab macam siput sedut. Grrr! Haha. Tengok tu dah tak reti nak bersyukur sekarang. Nasib baek ade wi-fi perwira kalau tak dah lama kena bayar broadband. Kan membazir tu. Terima kasih perwira sebab telah menyelamatkan duit mak ayah saya.:)


3 ladies in a row. Tasha, Kakja & Aten.


With Lolots Love,
aten NERD

No comments:

Post a Comment

sila komen komen